SMANJITE TROŠKOVE NA MINIMUM: Ovi uređaji su krivi za vaše visoke račune za električnu energiju! – Vas Magazin
Zanimljivosti

SMANJITE TROŠKOVE NA MINIMUM: Ovi uređaji su krivi za vaše visoke račune za električnu energiju!

 

Pored toga što će vam uštedjeti novac kada ih isključite iz struje, ovi uređaji neće biti pod rizikom od udara groma u slučaju nevremena.

U nastavku vam dajemo popis uređaja koji troše električnu energiju i kada nisu aktivni:

Punjač mobitela

Svi mi ostavimo punjač u utičnici nakon što napunimo bateriju mobitela. Prosto nam se čini praktičnije ali ovaj mali punjač dnevno napravi trošak struje od 1,2W, samo zato što smo lijeni da izvučemo kabal iz utičnice, piše “Novi

Digitalni TV prijemnik


I kada je televizor isključen ovi uređaji nastavljaju primati signale. Kada isključite televizor, isključite i TV prijemnik, jer on troši 22W na dan dok bespotrebno radi.

Televizor

Isljučivanje televizora na tipku je zapravo samo stavljanje TV u stanje mirovanja i on nastavlja da troši 24W na dan. Potpuno ga je moguće isključiti samo ako izvučete kabel iz utičnice ili isključite prekidač na produžnom kabelu.


Računala i laptopi

Računari i laptopi rade u pozadini čak i kada su isključeni. Isključite ih iz struje ukoliko ne želite da vam bespotrebno troše 96W na dan.

Uređaji s mjeračem vremena

Svi koji imamo ovakav uređaj, bilo da su to radijske budilice, mikrovalne, muzičke linije, DVD playeri i sl., svi oni pokazuju vrijeme dok su isključeni i tako troše 108W na dan, svaki dan. Jedino rješenje kao i kod svih ostalih uređaja je da im zaustavite dovod električne energije.

loading...

NAjČITANIJE OVE SEDMICE

To Top